П`ятниця, 19.04.2024, 18:41
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Офіційний сайт Золотоніської ЗОШ І-ІІІ ступенів №6

Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 27 » Вечорниці на Андрія
15:58
Вечорниці на Андрія

                                                              Нещодавно , 13 грудня Україна святкувала Андрія Первозванного. Андріївські вечорниці – свято неодруженої молоді – відбувалися найчастіше напередодні, увечері 12 грудня, а подекуди й на самого Андрія – 13 грудня.

 

Головними мотивами свята були ворожіння на майбутню долю та обряд кусання Калити. Ворожіннями займалися переважно дівчата; вони ж гуртом і випікали Калиту (сонцеподібний корж з діркою посередині). Його підвішували на стрічці, і кожний хлопець, під’їжджаючи на коцюбі, мав спробувати відкусити від нього шматок. При цьому присутні намагалися розсмішити «пана Коцюбинського» і, якщо засміється – «писали» сажею по обличчю.

   
   

А ще так ворожили:

1.Ворожіння на аркуші паперу.

На маленьких аркушах паперу дівчата писали ім'я хлопців, потім перемішували їх та клали у шапку.Потім виймали та читали.

 


2.Ворожіння на землі.

Про фах майбутнього чоловіка можна дізнатися й іншим чином: дівчата йшли на город і набирали трохи землі. Потім удома слід уважно розглянути принесене: трісочка пророкує, що чоловік буде теслею, шматочок шкіри — шевцем, просто пісок — можливо, мулярем тощо. Багато в цьому разі залежить від гостроти зору та творчої уяви дівчини, яка ворожить.

5.Ворожіння на тарілках.

Дівчата ворожили навіть на трьох однакових тарілках, кладучи під кожну обручку, хустку або копійку, та й накривали їх. Тоді дівчина вибирала одну з тарілок, і в залежності від предмету й визначали чому вийде заміж — з кохання, примусу чи розрахунку відповідно.

 

6.Ворожжіня на сні.

Уночі на Андрія дівчина може навіть "побачити" свого судженого. Для цього вона, лягаючи спати, кладе під подушку свій гребінець зі словами: "наречений, прийди мене розчесати". Якщо їй насниться, що хлопець розчесав їй волосся, значить, це і є майбутній наречений. Або лягаючи спати, дівчина знімає з себе пояс, робить з нього хрест і кладе під голову, шепочучи наступні слова: Живу в Києві на горах, Кладу хрест в головах; З ким вінчатись, з ким заручатись, З тим і за руки держатись.Якщо вночі їй присниться сон, що до неї підійшов парубок, взяв за руку і повів до вінця, то це буде її наречений.

  

7.Підслухати.

Підслухати слова попід вікнами, дверима. Почуті слова, фрази ,речення дівчата тлумачили з допомогою власної фантазії.  

Оля Кисіль, учениця 6-А класу

Переглядів: 998 | Додав: lamerok777 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]